Varför är skogsindustrin viktig i klimatarbetet?

Foto: Per-Anders Sjöquist, pressbild, SCA Ulf Larsson, vd SCA

Efter två år som ordförande för Skogsindustrierna är det snart dags för Ulf Larsson, till vardags vd för SCA, att lämna över stafettpinnen till Lotta Lyrå, vd på Södra. Men innan dess hanns det med några korta frågor om skogens roll.

Hallå där, Ulf Larsson, varför är skogsindustrin viktig i klimatarbetet?
– En väl brukad och skött skog är det enklaste, effektivaste och billigaste sättet att hantera klimatförändringarna på! Vi ersätter plast med papper, betong och stål med träkonstruktioner och fossilt bränsle med biodrivmedel och arbetar hela tiden med att minska vår industris klimatpåverkan. Men om vi ska klara att nå miljömålen och upprätthålla svensk ekonomi är det viktigt att vi inte begränsar tillväxten och tillgången på råvara.

Vad skulle hända i så fall?
– Skogens förmåga att skapa klimatnytta hänger helt ihop med tillgången till råvara, det är därför det är så viktigt att öka tillväxten i skogarna. Vi ser redan hur tillgången påverkas av kriget i Ukraina, samtidigt som Sveaskog har minskat sin avverkning i Norrbotten. Totalt handlar det om ett bortfall på tio miljoner kubikmeter per år. Ytterligare inskränkningar får ödesdigra konsekvenser för både klimat och ekonomi.

Hur viktig är skogen för svensk ekonomi?
– Skogen och skogsindustrin har förstås stor betydelse, inte bara för Sverige, utan också för EU. Skogsindustrins nettoexportvärde är nästan fyra gånger större än motsvarande värde för den svenska tillverkningsindustrin i övrigt. Jag tycker att det vore självmål att inte nyttja den naturliga resurs vi har idag och som vi under århundraden har utvecklat. Under det senaste århundradet har vi lyckats fördubbla volymen skog samtidigt som vi också har fördubblat det årliga uttaget!

– Jag tänker också att vi borde kunna vara mer överens om att skogen är den viktigaste komponenten när det gäller att hitta nya lösningar för att nå klimatmålen. De flesta har samma målbild avseende klimatpolitiken, där vi gemensamt vill motverka de negativa klimatförändringarna. Då borde vi inte behöva diskutera om skogsbruket och dess förnybara produkter är bra eller inte.

Under din tid som ordförande formulerade Skogsindustrierna och alla 220 medlemmar Skogsindustrins Framtidsagenda med löften för en hållbar utveckling. Vilken roll kommer den att spela för industrins fortsatta arbete?
– Det är alltid bra att sätta tydliga mål. Men det är också viktigt att säkerställa att målen verkligen uppnås och att vi har en politik som möjliggör den klimat- och miljömässiga potential som skogen utgör. I vår Framtidsagenda har vi tydliggjort visionerna, även om alla lösningar ännu inte finns på bordet. Jag känner att vi visar på möjligheterna och jobbar med konkreta lösningar. 

Löfte för en hållbar utveckling

I Skogsindustrins Framtidsagenda formuleras tre löften för en mer hållbar utveckling. De tre löftena är:

  • Till 2040 ska skogsindustrins klimatnytta öka med 30 procent.
  • 2040 ska skogsindustrins produkter vara helt fossilfria och återvinningsbara.
  • 2040 ska Sverige ha livskraftiga skogar med en rikare biologisk mångfald. 

Läs mer om våra löften här.