Lotta Lyrå, ny ordförande för Skogsindustrierna

Foto: Södra Södra

I samband med Skogsindustriernas Framtidsmöte den 24 april äger Skogsindustriernas årsstämma rum. Vid detta möte lämnar SCA:s vd Ulf Larsson över ordförandeklubban till Södras vd Lotta Lyrå, som väljs på två år.

Hallå där, Lotta Lyrå, hur känns det att ta över ordförandeklubban för Skogsindustrierna?
– Det känns väldigt spännande att få vara med och bidra i den rollen! Vi arbetar med många frågor inom en näring som är så otroligt viktig för Sverige och för den gröna omställningen. Vi använder skogen som bas för den fossila omställningen och samtidigt som skogen växer, agerar den kolsänka och bidrar med biologisk mångfald. Det känns fantastisk att få vara en del av den kombinationen.

Du brukar prata om att skogen gör nytta på så många olika sätt. Vilka nyttor tycker du är viktigast att utveckla?
– På Södra har vi en pall som vi brukar utgå ifrån när vi pratar om nyttan med skogen. Det är en vacker grön pall som står stadigt på fyra ben, och benen symboliserar de fyra nyttorna: ersättning av fossila material, skogen som kolsänka, en stärkt landsbygd och biologisk mångfald.

– Om jag måste välja ett favoritben så är det det första. Genom ett aktivt hållbart brukande av skogen produceras en förnybar råvara som kan ersätta fossila produkter och fossil energi. Vi använder skogen som en fantastisk källa till råmaterial för produkter i byggnation, som energi i allt ifrån fjärrvärme till el, eller något helt annat. Givetvis med hänsyn till de andra dimensionerna, eller som vi säger, de andra tre benen. Att vi brukar skogen är helt centralt för att vi ska kunna ersätta fossila material.

Vilken roll kommer Skogsindustrins Framtidsagenda spela för industrins fortsatta arbete?
– Den spelar en stor roll i och med att vi som bransch har kommit samman kring viktiga frågor som klimat, cirkularitet och biologisk mångfald. Det är inte frågor som vi kan lösa var och en. Genom agendan får vi kraft att blicka framåt.

Skogsindustrierna har formulerat sitt inspel till EU:s politiska program. Vilken fråga tycker du bör prioriteras inför det kommande EU-valet?
– En viktig fråga är skogen som bidragsgivare av produkter till den framtida bioekonomin och rollen som de produkterna spelar för att EU ska nå sina klimatmål. Den frågan är också kopplad till konkurrenskraft. För hållbarhet över tid krävs det att det bra affärer, det är då det blir hållbart på riktigt.

Löften för en hållbar utveckling

Den svenska skogsindustrin vill skynda på en grön omställning som omfamnar en hållbar utveckling såväl ekologiskt, som ekonomiskt och socialt. Hösten 2023 presenterades Skogsindustrins Framtidsagenda med löften inom klimat, cirkularitet och biologisk mångfald, som tar sikte på 2040 – när nästa generation uppnår vuxen ålder. Läs mer om Skogsindustrins Framtidsagenda  här.